Бизнесът се нуждае от млади хора. За съжаление много

...
  Бизнесът се нуждае от млади хора. За съжаление много
Коментари Харесай

Гимназии обучават специалисти по заявки

 

Бизнесът се нуждае от младежи. За страдание доста от тях напущат България, само че не са подготвени за провокациите на труда в чужбина. Това разяснява Стефан Димитров, ръководител на КРИБ за района преди подписването на меморандум за съдействие и партньорство сред работодатели и учащи организации, по отношение на разпространение на професионалното обучение в региона.

Важно е да вървим в вярната посока като развиваме технологиите и производството. Основната ни тенденция е промишлеността да се развива и най- значимото е, че има визия за развиването на района, добави той.

 Областният шеф Станислав Дечев приветства работодателите, представителите на Регионалното ръководство на образованието, Регионалната работа по заетостта и шефовете на трите професионални учебни заведения - гимназията по механо и електротехника „ Стойчо и Кица Марчеви ”, по селско стопанство и превоз „ Н. Й. Вапцаров ” в Хасково и „ Проф. доктор Асен Златаров ” в Димитровград.  Той благодари за присъединяване и изрази вяра, че след меморандума ще бъдат построени едни млади можещи хора, които да бъдат съответни за желанията на бизнеса.

Председателят на КРИБ добави, че бизнесът е подготвен да работи  заедно с учебните заведения за развиването на професионалното образование.  На първо място е информираността от страна на родителите, които би трябвало да предизвикват своите деца в коя гимназия да продължат обучение, сподели още той.

Временно изпълняващият длъжността шеф на РУО  Христина Боева акцентира, че това е първият меморандум сред бизнеса и гимназиите. Вярвам, че тези учебни заведения ще бъдат образцови, подпомагани от бизнеса. Ние сме подготвени да спомагаме, както за квалификацията на учителите, по този начин и  за образованието на учениците, добави тя. Ръководствата на трите гимназия приветстваха меморандума. Директорът на Автото Донка Станчева съобщи, че гимназията прави всичко допустимо да квалифицира личния състав и усъвършенства материалната база. Проблемът бил в мотивацията на възпитаниците, само че изрази вяра благодарение на бизнеса това да се оправи. Важно е да се ускори информираността на родителите, че в нашата гимназия децата няма да получат единствено тапия, а и специалност. Също по този начин,  че научат непознат език, защото по професионалните предмети се учат термини на британски, разяснява пък шефът на димитровградското школо “Проф. доктор Асен Златаров ”  Румяна Монева.

В меморандума като първа точка е деклариран задължението на страните да обединят дейностите си за привличане и създаване на млади и добре подготвени експерти със приблизително обучение с сполучлива реализация по специалностите Машинен механик, Електротехник, Техник по автоматизация и Машинен оператор. Именно за тези са специалностите има най- доста подадени поръчки, разяснява шефът на районната работа по заетостта Господин Господинов. От през днешния ден би трябвало да работим взаимно, с цел да може  бизнесът до 5 година да бъде изцяло задоволен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР